Marius Dunca

Profesorii români, cel mai prost plătiţi din UE

Astăzi, 5 octombrie, la nivel mondial se serbează Ziua Internaţională a Educaţiei. În România, profesorii sărbătoresc această zi prin proteste.

Deşi dascălii şi-ar fi dorit ca ziua de 5 octombrie să fie marcată de bucurie, de împlinirile atrase în carieră, de respectul celor din jur fată de truditorii de la catedră, ei sunt puşi în situaţia de a-şi cere drepturile prin proteste, de a se umili pentru a-şi putea practica meseria cu profesionalism. Recuperarea drepturilor salariale câştigate în instanţă şi respectarea Legii Educaţiei Naţionale sunt principalele motive pentru care profesorii sunt nevoiţi să protesteze, motive care nici nu ar trebui puse în discuţie într-o ţară democrată din Uniunea Europeană.

Umilinţele la care dascălii recurg sunt factorii care contribuie determinat la modul şi condiţiile în care sunt nevoite să se dezvolte următoarele generaţii de tineri. Situaţia economică din ce în ce mai grea, promovabilitatea extrem de scăzută la examenul de bacalaureat, creşterea numărului şomerilor din rândul tinerilor, începerea anului universitar cu prea multe locuri vacante (în urma admiterii) sunt caracteristicile principale ale ceea ce reprezintă învăţământul românesc în momentul de faţă. La nivel european, profesorii români sunt cei mai prost plătiţi (în majoritatea ţărilor UE, profesorii şi-au menţinut salariile şi sporurile, ba chiar în ţări precum Belgia, Olanda sau Polonia, acesteau au crescut; în România, guvernul a tăiat salariile şi sporurile, în final, pierderea înregistrată de cadrele didactice este de cca. 40% din venituri), rezultatele la bacalaureat a scăzut cu peste 100000 numărul posibilor tineri care vor urma o facultate în acest an, în Braşov 82 de profesori au renunţat deja (de la începutul anului şcolar) la catedre şi Universitatea Transilvania a ajuns să fie clasificată ca universitate de rang inferior.

Pentru ca România să nu ajungă o ţară de analfabeţi, de tineri inculţi şi incapabili să urmeze studii universitare şi pentru ca sistemul de învăţământ să nu îşi piardă dascălii de valoare este nevoie de tratarea cu maximă seriozitate a acestui domeniu. România nu mai îşi permite să piardă timpul şi să accepte jocurile politice ale PDL, interesul naţional înseamnă interes pentru dezvoltare, înseamnă susţinerea educaţiei şi respectarea celor care ne călăuzesc în viaţă prin educaţie.

USL consideră că Educaţia şi Sănătatea sunt doi piloni de bază pentru orice societate. Ei trebuie consolidaţi şi susţinuţi prin acţiunea guvernamentală. Profesorii trebuie să-şi recapete nu doar salariile, ci şi demnitatea şi statutul social pe care îl au.

Marius Dunca,

Preşedinte TSD Braşov

Lasă un răspuns

Loading
Categorii

Adaugă adresa ta de email:

Trimis de FeedBurner

Weight lossCZ RingsReverse Phone Lookuphow to lose weight fast